Ce este Metaversul?

ce este metaversul

Metaversul este o versiune viitoare ipotetică a internetului construită în jurul unor lumi virtuale imersive, realității virtuale și realității augmentate.Nu este încă aici, dar conceptul este că va permite oamenilor să lucreze, să se joace, să converseze, să învețe, să facă cumpărături și multe altele printr-o experiență virtuală unificată.

Companiile mari de tehnologie precum Microsoft, Apple și Google, companiile de jocuri precum Epic Games și chiar mărcile mari precum Nike și retaileri precum Walmart se luptă pentru a controla dezvoltarea Metaverse sau pentru a accesa piețele virtuale valoroase.Facebook și-a redenumit chiar și Meta, în mod renumit, pentru a-și semnala atenția asupra dezvoltării viitorului Metaverse.

Ce înseamnă Metaverse?

Metaverse este un portmanteau al cuvintelor meta și univers și a fost inventat în romanul științifico-fantastic Snowcrash al lui Neal Stephenson din 1992.În acea carte, termenul se referea la o lume virtuală captivantă care era accesată prin intermediul ochelarilor de protecție, unde oamenii erau reprezentați de avatare personalizate și interacționau într-un spațiu virtual realist.

În afara domeniului science fiction-ului, adevăratul Metaverse este o evoluție potențială a internetului pe care oamenii ar putea să o acceseze prin căști VR, realitate augmentată și sisteme mai convenționale, cum ar fi computerele personale și telefoanele.

Spre deosebire de web-ul social2, sau chiar de ipoteticul web descentralizat3, unde internetul este experimentat prin intermediul site-urilor web și facilitează comunicarea prin servicii precum Zoom și Discord, Metaverse s-ar baza pe o lume virtuală imersivă sau lumi în care utilizatorii sunt reprezentați de avatare personalizate. .

Ce poți face în metavers?

Ideea centrală a Metaverse este că vă va permite să vă scufundați într-o lume digitală cu ajutorul unei căști VR, să interacționați cu prietenii și străinii, să vă bucurați de experiențe virtuale precum jocuri, să învățați lucruri noi, să cumpărați atât articole fizice, cât și virtuale și faceți aproape orice altceva pentru care utilizați în prezent internetul.

Ideea este că Metaverse va consta dintr-o rețea masivă de lumi 3D interactive și vă veți putea deplasa liber între aceste lumi pentru muncă, joacă și orice altceva.

Puteți experimenta metaversul astăzi?

Metaversul nu este încă aici, dar multe dintre piese există în diferite forme.Unele companii au început chiar să-și descrie produsele ca metaverse.

De exemplu, Epic s-a referit la jocul lor battle royale Fortnite ca pe un metavers, deoarece permite utilizatorilor să interacționeze prin avatare virtuale, a prezentat crossover-uri cu proprietăți media mari și chiar a găzduit concerte virtuale și alte evenimente.De asemenea, Epic a colaborat cu Lego pentru a construi un metavers sigur pentru copii.

VR Chat este un alt joc care oferă o fereastră despre cum ar putea simți să navighezi în Metaverse în viitor.Este un joc în care utilizatorii sunt reprezentați de avatare virtuale personalizate, pot explora diverse lumi virtuale și pot interacționa între ei prin căști VR sau printr-o experiență de computer mai puțin captivantă.

Alte jocuri precum Rec Room și Horizon Worlds de la Facebook oferă experiențe similare care vă permit să interacționați, să socializați și să jucați jocuri cu alte persoane printr-o interfață VR.

Cum se leagă Metaversul cu căștile VR și cu Oculus Quest?

Realitatea virtuală este un aspect cheie al Metaversului, deoarece facilitează o experiență mai captivantă.Deși probabil că va fi posibil să interacționați cu Metaverse printr-o varietate de mijloace, inclusiv computere și telefoane, experiența va fi concepută în jurul realității virtuale și potențial realității augmentate.

Companii precum Facebook și Microsoft s-au impus ca forțe motrice în spatele dezvoltării Metaverse-ului, iar Facebook în special are o miză uriașă în realitatea virtuală.

Oculus Quest, sau Meta Quest, nu oferă în prezent acces la Metaverse și nu va fi necesar să acceseze Metaverse în viitor, dar este un exemplu de tip de hardware VR de sine stătător, cu costuri reduse, care va face Viziunea Facebook despre Metaverse este posibilă.

Dacă doriți să experimentați cum este să interacționați cu o lume virtuală captivantă în timp ce așteptați sosirea Metaversului, Oculus Quest este un bun punct de intrare în lumea realității virtuale.Este o cască VR de sine stătătoare, ceea ce înseamnă că nu necesită un computer scump pentru a rula și îl puteți folosi pentru a verifica Horizon Worlds de la Facebook și o varietate de alte experiențe virtuale.

Metaverse FAQ

  • Cum investesc în Metaverse? Puteți investi în acțiuni metaverse, criptomonede metaverse, NFT metaverse (jetoane nefungibile) sau puteți cumpăra terenuri și proprietăți metaverse.
  • Cum cumpăr proprietate în metavers? Cumpărați proprietăți imobiliare virtuale printr-o platformă metaverse precum The Sandbox sau Decentraland.Achizițiile se fac prin criptomonede, iar proprietatea este înregistrată într-un blockchain ca transfer de NFT.
  • Cum fac bani în Metaverse? Puteți proiecta active 3D pentru alți utilizatori, puteți crea jocuri VR, puteți organiza evenimente cu bilete plătite și puteți închiria sau vinde proprietăți pentru a face bani în metavers.